Štěstí v managementu: #6 Smysluplnost

Proč stojí za to hledat v managementu smysl?

„Lidé, kteří našli smysl svého života, jsou šťastnější, mají svůj život více pod kontrolou a daří se jim lépe realizovat své cíle.“ Action for Happiness takto uvozuje definici klíče ke štěstí – smysluplnosti. Proč nás v práci některé věci baví, pustíme se do nich s chutí a energií a neváháme jim věnovat i nějakou tu hodinu přesčasu? A proč některé věci neustále odkládáme, jdou nám ztěžka a je pro nás obtížné je dokončit? Myslím si, že právě ty úkoly, u kterých vnímáme hlubší význam a přesah nám jdou snadno od ruky a práce na nich nám dodává energii. Pro mě osobně byla smysluplnost vždy klíčovou a vlastně tou nejdůležitější složkou motivace v práci.

Vzpomínám si, jak jsem tvořila s kolegou rozvojový program pro top talenty ve velké finanční skupině. Byla to čirá radost z práce, jakou jsem dlouho nezažila. Projektu jsme věřili, dali jsme mu hodně ze sebe a dokázali jsme pro něj nakoupit ty nejvyšší manažery banky. Proč? Dával nám zkrátka smysl, vnímali jsme jeho přesah přes celou skupinu, přinášel víc než jen rozvoj účastníků, ale i zajímavé obchodní nápady a nechyběla mu dlouhodobá vize.

Jak ale víme, firemní život není vždy ideální. Jako manažeři musíme umět dělat věci, které smysl mnohdy vůbec nemají, nebo nám často není vůbec zřejmý. O to těžší pak je přesvědčit o nich náš tým, vzít takové úkoly za vlastní, poprat se s nimi a dodat dobrý výsledek.

 Jak najít a udržet smysluplnost ve své vlastní práci?

Pokud máte to štěstí, že víte nebo cítíte, že Vaše práce je Vaším posláním, nebudete nejspíš smysluplnost moc často hledat. Co ale dělat, když Vy, nebo Vaši podřízení kolegové přestávají smysl své práce vidět?

Tentokrát si nebudeme hrát s post-it lístky, budeme kreslit. Jestli kreslit neumíte, vůbec se toho nebojte, nepůjde o žádné složité umění😊. Co budete potřebovat?

  • Alespoň hodinu a půl jenom pro sebe. Ideálně bez počítače a telefonu (mně se osvědčilo páteční odpoledne).
  • Tužky, fixy, pastelky, papír
  • Chuť někam se posunout

Na čem budeme pracovat? Na svém vlastním obrazu budoucího úspěchu, chcete-li na jasné vizi. A co je to za obraz? Ztvárníte svojí vlastní představu úspěšné budoucnosti. Jak jsem psal, žádný Picasso. Klidně pište nebo použijte myšlenkovou mapu. Určitě vás budou rychle napadat věci spojené s Vaší prací - zachyťte je do obrazu. A pak se podívejte na věci mimo práci - rodina, Vaše koníčky nebo Vaše sny z dětství - dejte je do obrazu taky, jsou nesmírně důležité. Zkrátka si vytvořte obraz toho, jak by se vám v budoucnu líbilo žít.

Máte hotovo? Tak fajn. Podívejte se na svůj obraz a zamyslete se, jestli tím, co děláte a jak to děláte se ke svému budoucímu úspěchu přibližujete nebo ne. Pokud zjistíte, že se nepřibližujete, odhalte proč ne a napravte to.

Jak obraz souvisí se smysluplností? Když víte, čeho chcete dosáhnout (je to na obraze, podívejte se tam), pak snadno poznáte, jestli činnost, kterou vykonáváte k tomu cíli směřuje. Znám člověka, který chce v budoucnu mít vlastní penzion v horách. A tak práce a činnosti, které aktuálně vykonává, mají svůj smysl v dosažení tohoto cíle i když aktuálně pracuje v mobilním operátorovi.

Tip jen pro vás: Umístěte svůj obraz tak, abyste ho měli často před sebou. Nejlepší je pověsit ho na zeď v kanceláři. Když to nejde, tak si ho dejte třeba jako tapetu do mobilu. Můžete se tak k němu snadno vracet.


TIP:

Mohl by vás zajímat také návod, jak tvořit obraz budoucího úspěchu pro tým.


Jak to udělat s týmem?

Smysl našeho života, práce a všeho dalšího konání si musíme najít každý sám a cesta je to často trnitá a náročná. Rádi se s vámi podělíme o osobní zkušenost.

Tip č.1 Vize pomáhá – Když jsem si ujasnila, kam můj tým míří a proč na věcech pracujeme, udělalo se nám všem jasno. A mně osobně se krásně rozjasnilo v okamžiku, kdy jsem poprvé vyřkla svoje poslání a lidi okolo mně dali palce nahoru, protože mu plně uvěřili.

Tip č.2 Vysvětlovat, vysvětlovat, vysvětlovat – Svůj tým jsem do vize vtáhla. Pravidelně jsme se bavili o tom, proč na některých věcech pracujeme a jiné necháváme být.

Tip č.3 Se s tím smiř – Ano, je to tak. Ne vždy a ne vše nám dává smysl. Někdy je lepší se s mířit s nesmyslným projektem než pálit energii v boji s větrnými mlýny.

Tip č.4 Humor a nadhled pomáhá – Zejména při uskutečňování tipu č. 3. J

Jitka Ulmerová, Víťa Žalud

Aktuální výzkum

Stáhněte si výzkum v PDF a přihlašte se k odběru další inspirace. Získáte:

  • 6 článků rozpracovávajících témata výzkumu,
  • praktické techniky a tipy,
  • videa skvělých byznysmenů a spíkrů.