Štěstí v managementu: #5 Přijetí

Proč stojí za to pracovat na přijetí v managementu?

„Když se na vás blbost valí, neklesejte na duchu. Nikdo není dokonalý, každý mívá poruchu. Když se na vás blbost valí, jenom žádné obavy. Nikdo není dokonalý - nebo přece? Třeba vy?“ Líbí se mi, jak Jiří Žáček v této krátké básničce vtipně definuje přijetí sebe sama.

Přijímat sebe sama i druhé se všemi nedokonalostmi a nedostatky není vůbec snadné. Navíc mám pocit, že aktuální společnost a zejména sociální sítě nás neustále vybízí ke srovnávání s ostatními. Což způsobuje, že chceme být stejně krásní, štíhlí, bohatí a dokonalí jako někdo další a vytváříme na sebe neustálý tlak. Pokud se naučíme přijímat sami sebe takové, jací jsme a být laskavější sami k sobě v momentech, kdy se nám příliš nedaří, budeme si života více užívat, zvýšíme svoji odolnost a pocit životní pohody.

I pro manažerské řemeslo je prospěšné naučit se přijímat své kolegy takové, jací jsou. Když nebudeme zbytečně lpět na „vylepšování nedostatků“ ostatních lidí a zaměříme se to, v čem jsou opravdu dobří, můžeme využít naplno jejich potenciál, motivovat je a posunout celý tým dál.

Jak to udělat?

Přijetí sebe sama i ostatních považuji za královskou a nesmírně náročnou disciplínu osobního a manažerského rozvoje. Zaručený návod „jak na to“ pro vás nemám, ale mohu vám říci, jak jsem na to šla já. Abych mohla plně přijmout to, jací lidé jsou okolo mě, musela jsem nejdřív přijmout sebe sama, se všemi svými dary i neduhy, dokonalostmi i chybami. Je to proces dlouhý, myslím, že nikdy nekončící a ač někdy dost bolestivý, s odstupem času vlastně i zábavný. Ráda se totiž zpětně směju tomu, co jsem řešila třeba před pěti lety.

Stejně tak pro mě bylo mnohokrát výzvou brát své spolupracovníky takové, jací jsou. Jako manažer zelenáč jsem měla občas ambice „je“ předělat a opravit a cílila jsem na odstranění chyb. „Opravování“ šlo však ztuha, z nějakého důvodu se tomu lidi dosti brání. Vzala jsem to tedy za opačný konec a zaměřila se na to, v čem jsou mí kolegové opravdu dobří a jak je v jejich TOP kvalitě ještě více podpořit a povzbudit. Najednou jsme začali být všichni víc v pohodě, uvolnili jsme se a otevřel se před námi nový obzor, který ukazoval, co všechno můžeme ještě dokázat.

Zkuste to taky! Trénink přijetí

Výzva: V následujícím týdnu upřete svoji pozornost k tomu, co vám opravdu jde - bez domýšlení, co máte ještě zlepšit. Určitě jste v něčem dobří. Užijte si to. Přijměte to!

A ještě 4 tipy, jak rozvíjet přijetí v managementu

  • Moje manažerské kvality – sepište si pořádně dlouhý seznam toho, co se vám v managementu podařilo a v čem jste tak dobří, že byste to mohli učit ostatní. Napište tam každou drobnost. Protože nic z toho není samozřejmost. Jste to vy.
  • Udělejte si chvilku sami pro sebe, napište na papír seznam toho, co vnímáte jako své nedostatky. Chvíli se na ně dívejte a přemýšlejte. Jsou to opravdu nedostatky? Kdybyste se jich mohli všech najednou zbavit, budete to ještě vy? Zkuste si říct, tohle jsem já. A pak se vraťte k seznamu z předchozího kroku. Tohle jste vy...
  • Týmová podpora – využijte trénink zpětné vazby z minulého dílu Proměny a společně s týmem se vzájemně oceňte za to, co osobitého každý z vás do týmu přináší.
  • Napište si seznam toho, co je potřeba ve vašem týmu zlepšit, co jsou nedostatky vašich lidí. Jde vám to dobře? Ukazovat věci ke zlepšení nám jde obvykle dobře. Pro tuto chvíli seznam zmačkejte a zahoďte. Tento týden přece soustředíme pozornost na to, co se nám daří, abychom to mohli přijmout ;)

Jitka Ulmerová

Aktuální výzkum

Stáhněte si výzkum v PDF a přihlašte se k odběru další inspirace. Získáte:

  • 6 článků rozpracovávajících témata výzkumu,
  • praktické techniky a tipy,
  • videa skvělých byznysmenů a spíkrů.