Štěstí v managementu: #2 Projevte laskavost

Proč stojí za to rozvíjet laskavost v managementu?

“Vědecké výzkumy potvrzují, že prožívání laskavosti zvyšuje životní spokojenost, dává nám pocit naplnění, zvyšuje pocit toho, že něco dokážeme, zlepšuje naši náladu a snižuje stres.” Tolik nám říká laskavý klíč ke štěstí od Action for Happiness.  Z toho mi vyplývá, že laskavosti v managementu není nikdy dost a že by neměla chybět v základní manažerské výbavě. 

Za laskavostí vidím ochotu pomáhat ostatním lidem, péči o druhé a schopnost darovat nejen peníze, ale také čas, energii, pozornost nebo prostor. Pro firemní svět je laskavost velkou výzvou. Její uvádění do praxe totiž boří vnitřní konkurenci. Tu vnímám jako jeden z nejnebezpečnějších faktorů, který hází klacky pod nohy mezitýmové spolupráci a způsobuje, že vydáváme mnoho energie na vnitřní boj, na místo „boje“ s vnější konkurencí. Pojďme si společně vyzkoušet, jaké to je, když si vzájemně pomáháme a nic za to nechceme. 

Jak to udělat?

Pokud se chceme cítit dobře, dělejme „dobře“ ostatním. Ideální příležitostí může být oslava Mezinárodního dne laskavosti, který se slaví celosvětově 13. listopadu. Před dvěma lety mne kolegyně Jitka N. inspirovala k jednomu počinu, kterým jsme překvapili celou firmu.  Aniž by to kdokoliv tušil, právě 13.listopadu jsme zorganizovaly snídani pro celou společnost. Objednaly jsme výborné jídlo, chodby polepily plakáty a ráno, k překvapení všech, byly stoly v největší zasedačce plné dobrot. 

Zkuste to taky! 

Zaměřte se v následujících dvou týdnech na mezi týmovou spolupráci a zkuste udělat tři věci pro jiný tým. Třeba zjistíte, jak si můžete vzájemně pomoci, abyste dokončili náročný projekt nebo dotáhli dlouho odkládané úkoly do konce. 

Zkuste udělat tři laskavé věci pro jiný tým. Posíláme i pár tipů pro inspiraci:

  • Nabídněte vaši pomoc, čas či znalosti kolegům, kteří se perou s náročným projektem
  • Vyjděte vstříc s termínem těm, kteří nestíhají
  • Může to být i zdánlivá maličkost, jako společný oběd. Třeba zjistíte, jak vylepšit vaši spolupráci. 

Jitka Ulmerová

Aktuální výzkum

Stáhněte si výzkum v PDF a přihlašte se k odběru další inspirace. Získáte:

  • 6 článků rozpracovávajících témata výzkumu,
  • praktické techniky a tipy,
  • videa skvělých byznysmenů a spíkrů.