Manažerské tipy: #2 Udělejte jasno v cíli

Můj manažerský příběh o spolupráci a nejasném cíli

Bylo potřeba udělat mobilní aplikaci a ta se skládala z částí, na kterých pracoval interní team a dodavatelská firma. Interní team nadával na dodavatele, že nedodává, co je potřeba a dodavatel si stěžoval, že nemá včas zapracované požadované změny a informace, které potřebuje nedostává v potřebné kvalitě. Problém se táhnul, nepomáhaly společné telekonference, ani telefonáty. A přitom řešení bylo nakonec docela jednoduché. Dodavatelský team jsme na 3 dny přivezli k nám do firmy, posadili jej společně s interním teamem do jedné místnosti a dali jasný úkol: na konci těchto tří dnů bude aplikace funkční.

Povedlo se to.

A povedlo se ještě něco navíc. Členové obou teamů se víc poznali a porozuměli způsobu své práce a hlavně se sladili na celkovém cíli aplikace. V dalších částech projektu se jim mnohem lépe komunikovalo a případné problémy se rovnou řešily společnou prací směřované ke společnému cíli. Nakonec už ani nebylo nutné dělat osobní setkání a dalo se pracovat na dálku. Osobní setkání, ale i tak zůstala pravidelnou součástí projektu, aby “Nesešlo z očí a nesešlo z mysli.”

Co jsme se dozvěděli?

Především jsme zjistili, že spolupráce vázla proto, že neexistoval společný a stejně chápaný cíl práce. Tím, že jsme všechny programátory dali do jedné místnosti a dali všem dohromady jasný úkol “Na konci těchto tří dnů bude aplikace funkční” věděli úplně všichni přesně, čeho mají společně dosáhnout.

Jak ověřit, že opravdu směřujete k jednomu cíli?

Pokud by se vám hodil návod, jak sladit celý tým na jednom společném cíli, tak tady je

  1. Najděte si časový blok, ve kterém dokážete každému členu teamu věnovat 10 minut a sezvěte celý svůj team.
  2. Připravte si fixy a post-it lístečky.
  3. Položte členům teamu otázku: Jaký je cíl našeho současného projektu?
  4. Každý člen teamu napíše samostatně na post-it svou interpretaci cíle.
  5. Vylepte lístky na zeď.
  6. Společně zhodnoťte, jestli se v cílech shodujete nebo rozcházíte.
  7. Co můžete zjistit?
  • A) Nikdo nezná jasný cíl vaší práce = spolupráce v teamu v podstatě nemůže existovat, protože není nikomu jasné kam jdete. Nadefinujte jasný cíl.
  • B) Několik členů teamu má v cíli úplně jasno a několik členů teamu jasno nemá = team je schopen částečně spolupracovat, ale je potřeba nejasnosti vysvětlit a dbát na to, aby při dalších zadáních všichni členové teamu vyznávali stejný cíl.
  • C) Všichni členové teamu mají v cíli jasno = je pravděpodobné, že Váš tým bude dobře spolupracovat.

Po vyjasnění cíle zkuste společně (třeba metodou JBM - Jak bychom mohli) najít cestu, jak společného cíle dosáhnete.

Víťa Žalud

Aktuální výzkum

Stáhněte si výzkum v PDF a přihlašte se k odběru další inspirace. Získáte:

  • 6 článků rozpracovávajících témata výzkumu,
  • praktické techniky a tipy,
  • videa skvělých byznysmenů a spíkrů.