Manažerské tipy: #1 Dělejte pokusy

Chtěl bych vám ukázat malý kousek agilního přístupu. Ten kousek se jmenuje - začněte jednoduše. Pro začátek příběh ze života:

V týmu, který jsem převzal, chodili lidi na schůzky téměř vždy se zpožděním. Zpoždění bývalo kolem 5 - 10 minut. To je při půlhodinové schůzce velká ztráta času. Začali jsme hledat řešení. Nejdřív tradičně a špatně. Časem jsem začal experimentovat s různými přístupy.

Nejprve jsem začal schůzky plánovat se začátkem o 5 minut později. Místo v 10:30, jsem plánoval 10:35. Předpokládal jsem, že těch 5 minut lidé potřebují na přechod z jedné aktivity do zasedačky. Ke zlepšení nedošlo :-(

Dalším pokusem byla motivace včasného příchodu. Sušenky byly jen pro toho, kdo přišel včas. Ani to nezabralo. Dokonce si někteří opozdilci přinesli svoje sušenky.

Museli jsme tedy zkusit i represi. Spíše z legrace jsem navrhl, aby opozdilci museli přednést báseň či zazpívat písničku. A světe div se, zabralo to. Schůzky začínají včas a případní opozdilci se ke svému prohřešku staví opravdu čelem a svůj “trest” přijímají statečně a s úsměvem. 

Co nám tenhle pokus přinesl? Ukázalo se, že problém nebyl v plánování schůzek. Pozitivní motivace sušenkami nezabrala - možná by fungovalo něco jiného, to ještě někdy ověříme. A že zafunguje obyčejný lidský stud z přednesu před týmem, mě opravdu překvapilo. Slyšeli jsme i několik opravdu kvalitních přednesů básní od zvučných básníků.

Pokus je součástí agilního přístupu

Máte nápad, tak ho ověřte. Funguje? Fajn. Nefunguje? Nevadí, něco jsme se naučili a neztratili jsme moc času dlouhou implementací.

Dělat pokusy k agilitě neodmyslitelně patří. Stejně jako poučení se z chyb a jejich okamžité napravení. Agile je zjednodušeně řečeno používání selského rozumu a odstranění zbytečné práce. Líbí se Vám to? Jestli ano, tak agile může být i vaše cesta.

Jak byste mohli v příštích dvou týdnech vylepšit práci vašeho týmu? 

Tak, že nebudete dlouho vymýšlet, ale uskutečníte pokus, který rychle vyhodnotíte.  Tady je rovnou postup metody "Jak bychom mohli", který vám pomůže vybrat ten nejlepší pokus právě pro vás:

  1. Připravte si fixy a hodně lístečků post-it.
  2. Svolejte tým (udělejte si blok ve vaší běžné poradě nebo pozvěte lidi na workshop, jak je vám libo)
  3. Vylosujte někoho z týmu, kdo bude vyprávět příběh o tom, jak funguje váš tým, v čem jste dobří a kde to drhne.
  4. Všichni ostatní mlčí, poslouchají a zapisují si myšlenky, které je napadnou k vylepšení týmu.
  5. Každá myšlenka na jeden lísteček. Každá začíná písmeny JBM - tedy formulací "Jak bychom mohli". 
  6. Když váš speaker skončí, vylepte všechny lístečky na zeď (autor ho vždy přečte).
  7. Shlukněte lístečky do tématických skupin.
  8. Odhlasujte nejdůležitější téma. (Každý v týmu má tři hlasy a může je přidělit kamkoliv.)
  9. K odhlasovanému tématu pro zlepšení, najděte 1 řešení - tedy váš pokus - a v příštích 14 dnech ho vyzkoušejte.

Při této technice formulaci “Jak bychom mohli” striktně dodržujte, otevře vás k hledání výzev a možností, místo abyste upadli do debat o detailech nebo o tom, co nejde. 

Komplexněji popsanou najdete tuto metodu v knížce Sprint - Jak vyřešit velké problémy a otestovat nové myšlenky v pouhých pěti dnech

Víťa Žalud

Aktuální výzkum

Stáhněte si výzkum v PDF a přihlašte se k odběru další inspirace. Získáte:

  • 6 článků rozpracovávajících témata výzkumu,
  • praktické techniky a tipy,
  • videa skvělých byznysmenů a spíkrů.