Manažerské tipy: #4 Rituály v týmu

Jak jsem se v práci koupala

Rituály jsou od nepaměti součástí lidského života. Všichni se s nimi setkáváme už od útlého dětství. Kdo z nás nemá doma fotku z vítání občánků, zápisu do první třídy, předávání maturitních vysvědčení? Musím přiznat, že čím jsem starší, tím jsou rituály pro mě důležitější. 

Vnímám jejich dva významy. Zaprvé je to ukončení nějaké etapy a současně těšení se na to nové, co přijde. Druhým, a pro mě stále silnějším, je zvědomění místa jednotlivce v nějaké skupině lidí (ať už je to rodina, třída ve škole, tým v práci, parta, se kterou chodíme hrát bowling…). A právě se svým zážitkem, jak jsem byla přijata do nového týmu, se chci s Vámi podělit.

Do Team Testu jsem nastoupila na jaře letošního roku. Nutno poznamenat, že předtím jsem pracovala dlouhou dobu v ČSOB Pojišťovně a můj vztah k ní byl víc než jen zaměstnanecký. Byla to prostě „moje firma“ :). Neuměla jsem si představit, že najednou tou „mojí firmou“, bude někdo úplně jiný.

Rituál prvního dne

Velkou nervozitu prvního pracovního dne rozpustilo přijetí, které na mě čekalo. Hned na začátku porady se všichni postavili a řekli: „Jitko, vítáme Tě tady mezi námi. Jsme rádi, že jsi součástí našeho týmu.“ Jo, super, opravdu mě tady chtějí a vypadá to, že všichni! – běželo mi hlavou. Pak jsem dostala kytku a hlavně hrnek na kafe - a ne jen tak ledajaký. Takový tady mají totiž všichni! Tenhle symbol náležitosti k týmu mi odvalil poslední kámen nejistoty, začala jsem normálně dýchat. Říkala jsem si, že za tenhle tým nebude vůbec špatný kopat :).

Rituál na konci zkušebky

Tři měsíce uplynuly jako voda a mně končila zkušební doba. Žádný průšvih jsem neudělala, všechno běželo, takže jsem nečekala nic zásadního, jen plynulé přetočení listu v kalendáři. To jsem se ale spletla! Hned prvním bodem porady bylo skončení mé zkušební doby (pane jo, on to někdo zaregistroval). V průběhu něj jsme všichni (kolegové i já) otevřeně odpovídali na otázky „Co se Jitce povedlo?“, „Co je potřeba dělat jinak?“, „Co potřebujeme od Jitky? / Co Jitka potřebuje od nás?“. Potom jsem si sedla doprostřed kruhu a všichni kolegové mi na střídačku říkali, co na mě oceňují. Ještě teď, když to píšu, mi naskakuje husí kůže. Ono, když se Vám někdo dívá do očí, osloví vás jménem a řekne: „Vážím si tě pro tvou….. / Oceňuji na tobě ……“, tak se koupete v tom přílivu pozitivních emocí a říkáte si, ať to trvá věčně. Myslím si, že to nemůže nechat chladným nikoho. Jo, v tomhle dresu se fakt dobře hraje!

To jsou mé dva úžasné zážitky s rituály v práci. Neopomíjejte je, i v manažerském světě mají své místo. Dělají totiž s jednotlivci i celými týmy velké věci. My všichni přece chceme, aby naše týmy věnovaly svou energii práci a zbytečně se nevysilovaly nejistotou a hledáním svých rolí. Nezapomínejte správně opečovat lidi, kteří přicházejí do vašeho týmu, i ty, co odcházejí. Podcenění přechodových rituálů může nadělat spoustu paseky!

Jak na firemní rituály

Máte ve svém týmu pravidelné rituály? Ne? Tak tady máte malý návod. Při přípravě jakéhokoli rituálu si nezapomeňte upřímně odpovědět na základní otázky “Co tím rituálem chceme způsobit?” a dále pak “Kdo je součástí, tj. koho se to dotýká a má být rituálu přítomen?”. Pak už pusťte uzdu své fantazii a půjde to samo.

A příklady situací, které si rituál zaslouží?

  • narozeniny člena týmu - nemusíte hned chodit do hospody :-), stačí, když se všichni sejdou a věnují oslavenci chvilku pozornosti
  • ukončení roku - ať každý člen týmu napíše nebo namaluje, co si myslí, že se týmu v daném roce povedlo. Povídejte si o tom, udělejte si koláž “Jaký byl ten náš rok” a nechte ji viset v kanceláři
  • příchod nového člověka do týmu/ukončení zkušební doby - inspiraci najdete na našem blogu
  • změna šéfa týmu - zkuste jak funguje symbolika. Zvolte si symbol role šéfa týmu (třeba klíče od jeho kanceláře). Sezvěte tým a na tomto společném setkání ať předá původní šéf tento symbol novému vedoucímu. S ním na něj přejde automaticky i vedení týmu.
  • odchod člověka z týmu (na novou pozici, do důchodu) - oceňte, co ten člověk pro tým udělal. Poděkujte mu. Nechte ho vyjádřit, jak se mu v týmu žilo.

Pozvěte rituály do své praxe, dělají s jednotlivci a týmy velké věci!

Jitka Havlová

Aktuální výzkum

Stáhněte si výzkum v PDF a přihlašte se k odběru další inspirace. Získáte:

  • 6 článků rozpracovávajících témata výzkumu,
  • praktické techniky a tipy,
  • videa skvělých byznysmenů a spíkrů.