Tělo a mysl je jedna energie

Většina lidí se nevěnuje tělu, protože si myslí, že je to náročné a nemají na to čas. Na kurzech se setkáváme s vysvětlením, které začíná slovy: „Mám náročnou práci, nemám čas na cvičení, nemám čas na sebe ani rodinu, po práci jsem příliš unavený/á a ráno je to obvykle ještě horší.“ 

Při bližším zkoumání lidé často špatně hospodaří s energií, protože se snaží být perfektní v práci a tu mají na prvním místě. V průběhu pracovního dne se jim nechce cvičit, protože by se zpotili či se stydí se hýbat před svými kolegy a doma už se zase věnují naplno rodině
či přátelům. Cvičit nechodí také proto, že jejich lektor změnil studio, nemají parťáka nebo vyzvedávají dítě z kroužku a pak už není čas.  

Za dobu co pracujeme s lidmi, jsme slyšeli dobrý tucet důvodů, proč se lidé nehýbou a proč jsou unavení. Stejně většina účastníků našich kurzů zná alespoň 5 doporučení pro zvýšení energie, kterými by se chtěli řídit, ale nedokáží je dodržovat a řídit se jimi dlouhodobě. 

V kurzu Tělo a mysl se zaměřujeme na to, jak tyto problémy a návyky přerámovat, učíme lidi jednoduché a funkční cvičení a nastavujeme návyky pro práci s energií na každý den. Začínáme ukotvením hodnot, které nás vedou k lepšímu hospodaření s energií a poté činností, které nám pomáhají být s nimi v souladu.

Před nedávnem jsem pomáhal klientovi ve vedoucí pozici nastavit hodnoty, které mu měly pomoci být efektivnější a výkonnější v jeho manažerské práci. Začal se jimi sám důsledně řídit a z týdne na týden jeho rebelující podřízení přestali s kritikou a úkoly, které jim delegoval, začali odevzdávat včas.

Přestože hodnoty udržují naše zaměření, motorem změny je tělesná energie a návyky, jak s ní pracujeme. Podívejme proto se na nejčastější mýty ohledně práce s tělesnou energií.

Mýtus č. 1 - Nemám čas na to věnovat se ani svým blízkým natož sám sobě, když se budu věnovat sám/ sama sobě budu za sobce.

Jeden z mých klientů mne velmi inspiroval, během individuálního sezení se dostal k tomu, že do svého plánu být fit a mít více energie, chce zapojit svoji rodinu. Vybrané sportovní aktivity realizuje společně s členy rodiny. Se synem chodí plavat či běhat, se ženou cvičí balance jógu, s dcerou hraje deskové hry. Proč to nespojit dohromady i u Vás?

Mýtus č.2 - Cvičit pár minut denně nemá smysl, chce si to pravidelně a pořádně dát do těla. 

Problém cvičení, je v tom, že ve škole a i později se lidé neučí vhodné kombinace cvičení a cviků, které pomáhají tělu jako celku. Cvičí izolované svalové partie bez vazby na opěrný a kardio systém. Dalším problémem je zvyk chodit cvičit pouze do sport/ fitness centra. Výsledkem je, že po dovolené nebo služební cestě máme pauzu a pak když jdeme opět cvičit, dostaví se přetížení a únava či svalová bolest. Oproti tomu krátké intenzivní opakující se cvičení vhodně kombinovaných celostních cviků mají blahodárný vliv na úroveň naší energie. Stačí cvičit 10 minut jednou až 2x denně a už pocítíme výrazný rozdíl ve stavu energie.

Mýtus č.3 - Sportuji či běhám 2x týdně a proto nepotřebuji s tělem více pracovat.     

Naše tělo přes noc odpočívá, ale ráno potřebuje pomoct energii probudit a nastartovat. I pravidelné sportovní aktivity, jako vytrvalostní trénink či kondiční běh nárokují dodatečnou regeneraci, protože dochází k trvalému zatěžování stejných svalových skupin a tím zkracování svalů. Následující ráno po sportovní aktivitě by mělo následovat zahřátí, protažení a tonizace svalů a stejně tak každé další ráno.